YIELD AND ECONOMIC VIABILITY IN A SOYBEAN crop (Glycine max (L.) Merrill) WITH THE APPLICATION OF AMINO ACIDS

Autores

  • Lucimar Pereira Bonett Lucimar Pereira Bonett Universidade Paranaense - UNIPAR
  • Jordão Braga Oliveira Universidade Paranaense
  • Maicon Fernando Souza Universidade Paranaense
  • Karym Mayara de Oliveira Universidade Estadual de Maringá

DOI:

https://doi.org/10.25110/arqvet.v23i1cont.2020.6930

Resumo

Soybean (Glycine max (L.) Merrill) is a crop that has a high demand for all the essential macronutrients. To be used efficiently, these should be at sufficient levels and balanced. The application of amino acids can influence the efficiency of nitrogen fertilisation. The aim of this study was to evaluate the productivity and economic viability of the ‘M-6410 IPRO®’ soybean under different doses of the amino-acid complex, Torped Gold®. Different doses of the organo-mineral class-A fertiliser complexed with amino acids (Torped Gold®) were used. The treatments were arranged in a randomised block design of five treatments with four replications for a total of 20 experimental units. T1 - water applied as control (0.0%), T2 - 80% of the manufacturer’s recommended dose (80%), T3 - 100% of the recommended dose (100%), T4 - 20% more than the recommended dose (120%) and T5 – Double the recommended dose (200%). The lowest production was found for T1 (control), with a productivity of 1495 kilograms per hectare. The manufacturer’s recommended dose (100%), 20% more than the recommended dose (120%) and double the dose (200%) gave a productivity of 1873, 1883 and 1905 kg ha-1 respectively. There was an increase in productivity of the order of 6 bag ha-1 and there was no need to adjust the dose recommended by the manufacturer.

Biografia do Autor

Lucimar Pereira Bonett, Lucimar Pereira Bonett Universidade Paranaense - UNIPAR

Formada em Agronomia pela Fundação faculdade Luiz Meneghel, Mestrado e Doutorado em Melhoramento Genético pela Faculdade estadual de Maringá (UEM). Formada em Ciências Pela Fundação Faculdade do Oeste de Santa Catarina. Especialista em Ensino de Biologia, pela UNC de Concórdia/SC. Especialista em ensino de Física pela Universidade de Passo Fundo/RS. Especialista em Microbiologia Aplicada pela Universidade Do Oeste do Estado do Paraná, UNIOESTE/ Cascavel/PR.

Professora da Universidade Paranaense desde 1999. Coordenadora dos Cursos semipresenciais de Ciências Biológicas, Engenharia Agronômica, Engenharia Ambiental, Engenharia Química e Química Industrial  (Bacharelado) da Universidade Paranaense Campus Umuarama. Professora Doutora do Curso de Engenharia Agronômica nas disciplinas de Solos, Fertilidade do Solo e Nutrição de Plantas, Biologia e Manejo de Plantas daninhas, Manejo e produção Vegetal. Coordenadora do Estágio do Curso. Desenvolve pesquisas em Controle Biológico de Plantas, especificamente contra o fungo do gênero Colletotrichum causador da antracnose em frutas e hortaliças e extratos de Tiririca (Cyperus rotundus L.) como ativador de crescimento em plantas.

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Publicado

15-10-2020

Como Citar

Bonett, L. P., Oliveira, J. B., Souza, M. F., & Oliveira, K. M. de. (2020). YIELD AND ECONOMIC VIABILITY IN A SOYBEAN crop (Glycine max (L.) Merrill) WITH THE APPLICATION OF AMINO ACIDS. Arquivos De Ciências Veterinárias E Zoologia Da UNIPAR, 23(1cont). https://doi.org/10.25110/arqvet.v23i1cont.2020.6930

Edição

Seção

Artigo Original