MAIN AGENTS INVOLVED AND WAYS OF PREVENTING CONTAMINATION IN ANIMAL’S FEED INDUSTRY: REVIEW

Autores

  • Elisângela De Cesaro Universidade Estadual de Maringá
  • Monique Figueiredo
  • Cibele Regina Schneider
  • Bianka Rocha Saraiva
  • Simara Márcia Marcato
  • Leandro Dalcin Castilha

DOI:

https://doi.org/10.25110/arqvet.v22i2.7552

Resumo

The main physical, biological and chemical agents involved in cross-contamination are of known origin, generally harmful and toxic, who end up doing the director indirect contact with the nutrients used in the manufacture of feed for animals. The knowledge of the causes, differentiated forms of prevention and corrective actions, allow us to minimize losses in animal performance and, possible extra costs of production, by the need to prevent the spread of pests and damage to human health. Failures in monitoring of the Good Manufacturing Practices (GMP), Standard Operating Procedures (SOPs) and of the system of Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) for lack of trained personnel, or bad structural conditions in the physical context industry, are the main causes of the occurrence of cross-contamination. In this sense, diagnosing risks and controlling critical points in the production process are indispensable tools. In this way, the present review article aims to highlight the main forms of cross contamination in the animal feed industry and the care that must be taken at the factory to minimize cross-contamination.

Biografia do Autor

Elisângela De Cesaro, Universidade Estadual de Maringá

Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Federal de Santa Maria Campus de Palmeira das Missões – CESNORS, no Rio Grande do Sul, durante a graduação atuou em projeto de Extensão Rural com Ênfase na Viabilidade econômica das propriedades, realizado no município de Jaboticaba no RS. Tem experiência no controle de qualidade nas áreas industriais de frigorífico e recebimento de leite, neste último atuando como supervisora. Possui Especialização em Gestão e Docência no Ensino Superior pela CELLER Faculdades de Santa Catarina. Atualmente é Mestranda do curso de Pós - graduação em Zootecnia pela Universidade Estadual de Maringá (UEM), na área de ciência e tecnologia de alimentos funcionais.

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Publicado

03-12-2019

Como Citar

CESARO, Elisângela De; FIGUEIREDO, Monique; SCHNEIDER, Cibele Regina; SARAIVA, Bianka Rocha; MARCATO, Simara Márcia; CASTILHA, Leandro Dalcin. MAIN AGENTS INVOLVED AND WAYS OF PREVENTING CONTAMINATION IN ANIMAL’S FEED INDUSTRY: REVIEW. Arquivos de Ciências Veterinárias e Zoologia da UNIPAR, [S. l.], v. 22, n. 2, 2019. DOI: 10.25110/arqvet.v22i2.7552. Disponível em: https://revistas.unipar.br/index.php/veterinaria/article/view/7552. Acesso em: 26 dez. 2024.

Edição

Seção

Artigo de Revisão